Doe de tomaten voor de saus in een pan en laat ze 2 minuten zachtjes pruttelen. Neem de pan van het vuur en roer de knoflook en 1 el olijfolie erdoor. Breng de tomatensaus op smaak met zeezout en zet hem apart.
Zet de overgrill aan. Leg plakken aubergine op een licht met olie ingevette bakplaat, sprenkel er olijfolie over en bestrooi ze met zeezout en versgemalen peper. Gril de plakjes 2-3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en gaar zijn. laat ze op de bakplaat afkoelen. Verhit de oven tot 200 C.
Schep voor de parmigiana een opscheplepel tomatensaus in een ronde overschaal van 30 cm doorsnee. Leg er eenderde van de plakjes aubergine in, verdeel daarop de helft van de gruyère en een beetje parmezaan. Maak nog zo’n laag. Schep de overgebleven tomatensaus erover en eindig met ricotta, basilicum en royaal parmezaan. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 20 minuten in de oven. Verwijder de folie en bak de parmigiana nog 30 minuten tot de bovenkant goudbruin is en de saus borrelt. Laat hem voor het opdienen en paar minuten staan.